Webisyo’ dan herkese merhabalar. Bugünkü makalemizi Sağlık kategorimiz altına ekliyoruz. Makale konumuz ise melatonin hormonu hakkında olacak.
Vücutta doğal olarak üretilen melatonin, vücudun uyku-uyanıklık döngüsünü ve vücuttaki çeşitli hormonları düzenlemeye yardımcı olan bir hormondur.
Vücutta bir amino asit çeşidi olan triptofandan üretilir.
Vücut karanlıkta uykuya hazırlanmak için melatonin üretir ve ışık üretimini engeller. Bazı çalışmalara göre, melatoninin sentetik olarak dışarıdan takviye şeklinde alınması, uykunun iyileştirilmesine yardımcı olabilir.
1970’lerde ve 1980’lerde melatoninin uyku üzerindeki etkilerini araştırmak, uyku bozukluklarında alternatif bir tedavi olarak melatonin takviyelerinin kullanımının artmasına neden oldu.
1990’ların ortalarında, jet lag ve bazı hastalıklarda melatonin sayesinde çarpıcı ilerlemeler kaydedildi.
Melatonin Ne İçin Kullanılır?
Alternatif tıpta, melatonin takviyeleri vücudun uyku-uyanıklık döngüsünü ayarlamak için kullanılır ve aşağıdaki sağlık sorunlarına da yardımcı olabilir:
- Jet lag
- Uykusuzluk hastalığı (İnsomnia)
- Vardiyalı çalışma nedeniyle uyku bozuklukları
- Gecikmiş Uyku Faz Sendromu
- Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu
- Otizm, beyin felci ve körlük ile ilgili uykusuzluk
- Benzodiazepin ilaçlarını bıraktıktan sonra uyku sorunları
- Sigarayı bırakmanın getirdiği olumsuz etkileri azaltmak
- İlaç kullanımına bağlı uykusuzluk (örneğin beta blokerler)
Bazı hekimler, melatoninin bazı kanser türleriyle savaşabileceğini ve ayrıca kemoterapinin bazı yan etkilerini azaltabileceğini iddia ediyor.
Ek olarak, melatoninin Alzheimer hastalığı, depresyon ve şizofreni gibi belirli durumlarla ilişkili uykusuzluğa karşı yardımcı olduğu belirtilmektedir.
Melatonin Hakkında Uyarılar
Çalışmalarda genellikle iki aya kadar melatonin kullanımı araştırıldığı için çok uzun süreli veya düzenli melatonin kullanımının yan etkileri ve güvenliği tam olarak bilinmemektedir.
Bazı uzmanlar, melatonin için 0.1 ila 0.5 miligram arasındaki miktarların daha makul olduğunu belirtmektedir.
Melatonin takviyeleri, çocuklar veya gençler tarafından alınmamalıdır, çünkü melatonin takviyelerinin gonadal gelişimi (cinsiyet organ gelişimi) olumsuz yönde etkileyebileceği konusunda bazı endişeler vardır.
Yüksek dozlarda melatonin yumurtlama üzerinde inhibe edici bir etkiye sahip olabilir. Hamile ve emziren kadınlar ve gebe kalmaya çalışan kadınlar melatonin kullanmaktan kaçınmalıdır.
Melatoninin yan etkileri uyku hali, baş ağrısı, baş dönmesi, kısa süreli ruh hali değişiklikleri ve dikkat ve dengede geçici bir azalma olabilir. Melatonin kullandıktan sonra insanlar beş saat boyunca makine kullanmamalıdır.
Melatonin karın kramplarına, bulantı ve kusmaya, kan basıncının düşmesine ve nadiren halüsinasyonlara veya paranoyaya neden olabilir.
Melatonin kanama riskini artırabilir, bu nedenle warfarin kullanan kişiler tarafından (Coumadin®) veya kan pıhtılaşmasını etkileyen diğer ilaçlar veya kanama bozukluğu olan kişiler tarafından kullanılmamalıdır.
Bizi Takip Ettiğiniz İçin Teşekkür Ederiz. Bir Sonraki Makalemizde Görüşmek Üzere.. | WEBİSYO
- Fascinated
- Happy
- Sad
- Angry
- Bored
- Afraid